Tajomstvo desiatich cieľov

by shazucha

Keď som ukladala moju obľúbenú knihu z pracovného stola, vypadol z nej list papiera.  Bol to list želaní a snov, ktorý som si asi pred  dvoma mesiacmi stiahla z internetu, a s nadšením som ho vyplnila. Mala som si určiť 5 vecí, ktoré chcem mať, 5 vecí, ktoré chcem robiť a 5 cieľov, aká chcem byť. To všetko do 6 mesiacov. Moje ciele sa týkali on-line podnikania a osobného života. Po tom, ako som list napísala, založila som ho do knihy, išla sa venovať pracovným záväzkom a v tom momente som naň aj zabudla.

S úžasom som čítala, čo som si napísala a s veľkým prekvapením zistila, že 2 ciele už som si medzičasom splnila, dva mám rozrobené a na ďalší sa reálne chystám čoskoro!  Wow. Ono to naozaj funguje! Okamžite som si spomenula, že Brian Tracy, americký motivačný rečník a konzultant,  sa tejto téme venuje v jednej zo svojich kníh. Vyhľadala som ju vo svojej knižnici a vybrala zopár tipov, o ktorých v nej hovorí:

  • Vytvorte si zoznam svojich 10 cieľov, ktoré chcete dosiahnuť do 12 mesiacov.
  • Určite si svoj hlavný cieľ. Tomu sa budete venovať väčšinu času a okolo neho zorganizujete svoje aktivity.
  • Urobte si plán na dosiahnutie svojho cieľa – napíšte si každý jeden krok, ktorý treba urobiť. Písaním jednotlivých krokov si ich zároveň ukladáte do svojho podvedomia. Čoraz viac veríte, že je možné ich dosiahnuť.
  • Začnite podľa svojho plánu konať – hneď ako budete konať, uvidíte pokrok, ktorý vás bude motivovať k ďalším krokom.
  • Ak ste splnili uvedené kroky, nemusíte na svoje ciele stále myslieť. Uložili ste si ich do podvedomia a konáte v súčinnosti s nimi.
  • Princíp urýchleného zrýchlenia – tento princíp hovorí, že k čomu sa približujete, to sa začne približovať aj k vám. Platí tu pravidlo 80/20, teda za prvých 80% času dosiahnete iba 20% cieľa, ale v ostatných 20% času dosiahnete 80% cieľa, preto sa nikdy nevzdávajte!
  • Ak zistíte, že ste niektoré ciele splnili, dopíšte si ďalšie, udržujte si stále zoznam 10 cieľov. O 12 mesiacov zistíte, o koľko ste boli efektívnejší, ako keby ste zoznam cieľov nemali!

Toľko Brian Tracy. Cieľom sme sa veľa venovali aj na poslednom inšpiratívnom stretnutí s E-ženami, niektoré členky veľmi pekne hovorili o vlastných skúsenostiach a motivácii. Každá sme iná, každá sa nachádza na inom úseku cesty, niektoré sa ešte len chystajú začať podnikať na internete, niektoré už začínajú a spoznávajú čaro biznisu on-line a niektoré už sú skúsené podnikateľky. No, zoznam 10 cieľov vie pomôcť každej jednej z nás. Ja si ten svoj idem doplniť o nové dva ciele. Už viete, aké body si do neho napíšete vy?

Tento článok som napísala v októbri 2013 pre OZ E-ženy.

Related Posts

Leave a Comment